Windows XP Movie Maker

 

Pre nego što počnete da radite sa Windows Movie Maker - om proverite da li vaša kamera i kompjuter rade dobro zajedno. Veliki izbor konfiguracija (i kod kompjutera i kod kamera) je stvorio širok spektar različitih ponašanja različitih konfiguracija. Način na koji će Windows Movie Maker raditi zavisi od konfiguracije koju vi posedujete. 

Kakva god da je vaša konfiguracija, počećete sa dve najčešće situacije - jednu baziranu na vašem kompjuteru  sa Windowsom XP i analognom opremom, ili sa drugom baziranom na korišćenju digitalne video opreme sa vašim kompjuterom pod Windowsom XP.

 

Analogna Video Oprema

Za analogne  video kamere, najvažniji uređaj koji ćete koristiti je najverovatnije  analogni USB (port na kompjuteru) audio/video uređaj. Ovo je mali, jednostavan uređaj koji se konektuje na  USB port kompjutera i dozvoljava da priključite audio i video kablove sa vaše kamere ili video rikordera. 

Neke analogne video kamere i video rikorderi su podržani od strane video karte, ali ćete možda morati da je instalirate na kompjuter ukoliko već ne posedujete jednu. Neke video karte mogu da poprave kvalitet vašeg videa, tako što će ga konvertovati iz analognog u digitalni format, ali nalaženje prave karte i instaliranje će zahtevati pomoć od iskusnijeg korsnika kompjutera. 

U praksi neke video karte omogućuju da priključite audio i video kablove bez prisustva dodatne karte. Proverite dokumentaciju video karte za informacije.

Digitalne Video Kamere    

Digitalne viedo kamere zahtevaju IEEE 1394 konekciju, koja trenutno nije standard na većini kućnih kompjutera. Konsultujte vašeg dobavljača za informacije o podršci vašeg kompjutera za IEEE 1394. Ukoliko takva podrška ne postoji moraćete da instalirate interfejs kartu (poznatiju kao *firewire* karta). Da biste pronašli odgovarajuću kartu, počnite kontaktiranjem dobavljača vaše kompjuterska opreme ili dokumentaciju da biste videli koje karte vaš kompjuter podržava. Takođe mogli biste da kontaktirate dobavljača kamere da biste utvrdili koje karte su preporučene za vašu kameru.  

Veoma je važno da nađete kartu koja radi i sa kompjuterom i sa kamerom.

Nakon što ste našli odgovarajuću kameru, moraćete da je instalirate, što zahteva skidanje poklopca kompjutera i ubacivanje karte u odgovarajuće mesto. To je veoma jednostavno, ali možda je najbolje da za ovo potražite pomoć od iskusnijeg korisnika.  

Drajveri

Na kraju bez obzira da li je vaša oprema anlogna ili digitalna, trebaće vam drajveri da bi sve to radilo kako treba. Drajver je mali program koji, u ovom slučaju, dozvoljava vašoj vidoe opremi da radi sa video  kartom u kompjuteru. Ukoliko niste dobili drajver na disku sa opremom, proverite sajt proizvođača opreme i skinite najnoviju verziju drajvera. Većinu IEEE 1394 kartica će prepoznati i sam Windows XP.

 

Nazad

 


***Home *** Windows XP Professional i Home Edition*** Kako ga nabaviti *** Tehnička podrška *** Downloads *** Windows Update *** Kontakt ***